Juan Mari Beltran ArguiƱena Bilduma

TXISTUA

Soinu-tresnaren argazkia.

Bilduma mota:
Soinu-tresnak 
Zenbakia:
1581 
Jatorria:
EUROPA -> EUSKAL HERRIA 
Egilea / emailea:

Isidro Ansorena txistulari ospetsua.

 
Soinu tresnak:

TXISTUA

 
Kokapena:
Erakusketa biltegia; aerofonoak 
Eskurapenaren azalpena:
Iñaki Egurenek emana. Berari Joxe eta Patxi Ansorenaren familiak zion. 
Oharrak:
Txistu hau, Joxe Ansorena, Hernaniko txistulari ospetsuarena izan zen (1886-1983). 
Deskribapena:

Hiru zuloko flauta zuzena. Ebanozko tutua du. Metalezkoak dira eraztunak eta ahokoaren errefortzu eta bisela. Fa# tonuan afinaturik dago. Gordetzeko larruzko funda du.

 
Materialak:
METALA
ZURA; EBANOA
 
Neurriak:
L.: 43 
Bibliografia:

· ANSORENA, Isidro ( ): Txistu ots gozoa nola?

· (1965): Txistu ots gozoa nola? Bigarren zatia.

· ANSORENA, Jose Inazio (1978): Txistu ikaskizunak. Caja Laboral Popular.

· (1982): Txistu gozoa. Lehenengo maila. Erviti Editorial.

· (1983): Txistu gozoa. Bigarren maila. Erviti Editorial.

· (1985) Txistu gozoa. Hirugarren maila. Erviti Editorial.

· (1990) Txistu gozoa. Erdi maila. Erviti Editorial.

· BARRENETXEA, José Mariano (1984): Apuntes de Txistu. Galdakao-Bizkaia.

· BELTRAN ARGIÑENA, Juan Mari (1996): Soinutresnak euskal herri musikan. Orain. Hernani.

· DONOSTIA, Aita. (1952): Instrumentos Musicales Populares Vascos. Obras Completas del P. Donostia-n, II. alea, 257-309 orr. Ed. La Gran Enciclopedia Vasca. Bilbo, 1983.

· EUSKAL HERRIKO TXISTULARI ELKARTEA (1928- ): Txistulari aldizkaria.

· OLAZARAN de ESTELLA, P. Hilario (1951): Txistu. Tratado de flauta vasca. Bilbo. 1970.

 
Diskografia:

· ALDEKOA, Alejandro. Berrizko Herria. (1993): Alejandro Aldekoari omenaldia. GOR. G-513.

· ANSORENA, Isidro, Banda de Txistularis del E.A.S.S. (1970): Bailes vascos. Columbia. C 7090.

· ANSORENA, Jose Inazio (1985) Donostiako Txistulari Udaltaldea: Donostiako Txistulari Udaltaldea. Dial Discos. Doblon. 50.1769.

· (1991): Ansorenatarren Danbolinak. IZ. IZ-369.

· (1993): Txistu hotsak. IZ. IZ-415.

· (1994): Le Basque. IZ. IZ-421.

· (1995): Haize hegoa. IZ. IZ-446.

· (1996): Gipuzkoako soinu zaharrak. IZ. IZ-461.

· BELTRAN ARGIÑENA, Juan Mari (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. IZ Disko Etxea. Donostia. IZ. 217.

· AXLOR (1990): txistu, fagot eta piano-organoa. Elkar. ELK-243.

· BILBOKO UDALETXEAREN TXISTULARIAK (1977): Bilboko Udaletxearen Txistulariak. Movieplay-Kardantxa. 17.0911/0.

· ELIZALDE, Maurizio (1971): Baztango dantzak 1. HG-24. Baztango Dantzak 2. HG-26.

· (1977): Lanzko zortzikoa-jostaketa dantzak. HG-OTS. HG-169.

· MAKUSO, Miguel (1977): Herriko Musika. Movieplay-Kardantxa. 17.0912/2.

 

Cookieen kustomizazioa

Cookies Analytics

Webgune honek hirugarrenen cookieak erabiltzen ditu erabiltzaile kopurua zenbatzeko eta eskainitako zerbitzuari ematen zaion erabileraren neurketa eta azterketa estatistikoa egin ahal izateko. Horretarako, gure webgunean zure nabigazioa aztertu egiten da, eskaintzen ditugun produktu edo zerbitzuen eskaintza hobetze aldera, Google Anlytics cookiearen bidez.

Sare sozialetan partekatzeko cookieak

Sare sozialetan partekatzeko osagarri batzuk erabiltzen ditugu, sare sozialetan gure webguneko orri batzuk partekatu ahal izateko. Osagarri horiek cookieak jartzen dituzte, orria zenbat aldiz partekatu den ondo ikusteko.